19. úno, 2020

VLASTENECKÁ POUŤ NA VRCH TÁBOR 15. 3. 2020 (81. výročí okupace)

Vzhledem k nemožnosti proniknout do sdělovacích prostředků, zejména televize, rozhodli jsme se v ALIANCI NÁRODNÍCH SIL pořádat „kázání“ pro shromáždění lidí na místech veřejných a pod širým nebem po vzoru Mistra Jana Husa, blahé paměti. Tyto vlastenecké poutě se budou konat na známých místech k významným výročím.

První z nich se koná 15. března 2020 na vrchu Tábor (678 m n. m.). Je to 2 km jižně od města Lomnice nad Popelkou. Vlasteneckou pouť pořádá vlastenecké politické hnutí Aliance národních sil ve spolupráci s vlasteneckými spolky: Klubem českého pohraničí (KČP), Českým svazem bojovníků za svobodu (ČSBS), Vlasteneckým sdružením antifašistů (VSA) a Českým mírovým fórem (ČMF).

Vrch se původně jmenoval Chlum. V dobách husitských se zde scházely tábory lidu, jak dokládá i zde umístěná pamětní deska, a proto byl přejmenován na Tábor. Na Táboře je od roku 1911 postavena zděná Tichánkova rozhledna, která nahradila předcházející nižší dřevěnou. O výstavbu se zasloužil Zkrášlovací spolek z Lomnice nad Popelkou pod vedením lomnického učitele pana Tichánka, po kterém byla rozhledna také pojmenována. Říká se, že je to jedna z nejhezčích rozhledem u nás. Je vysoká 35 m a poskytuje krásné výhledy na Český ráj i na opačnou stranu na pásmo Jizerských hor a Krkonoš.

Vstupné na rozhlednu je 20,- Kč.

U rozhledny je penzion a restaurace, kde je možnost za příjemného počasí posedět i venku. V blízkosti je kostel Proměnění Páně z roku 1704, který nahradil dřevěnou kapli z poloviny 14. století a následující dřevěný kostelík z roku 1527. Nejcennějšími artefakty jsou soška Ježíška (dnes replika), kterou dle legendy vytvořil a na horu vynesl osobně sám arcibiskup Arnošt z Pardubic, a hlavní oltářní obraz od Petra Brandla. Blízko je Allainova věž – malá zděná rozhledna, pojmenovaná po jednom z potomků knížecího rodu Rohanů. A na úbočí vrchu je chráněná přírodní památka Jezírko.

Předpokládaný program 15. 3. 2020

10:00 – 11:00 hod.    - příjezd účastníků

11:00 – 12:00 hod.    - výstup na rozhlednu individuálně dle zájmu

12:00 – 13:00 hod.    - oběd

13:00 – 14:00 hod.    - vystoupení pořadatelů a hostů k výročí

14:00 – 16:00 hod.    - beseda s místním pamětníkem událostí

Odjezd podle potřeb a přání účastníků.

 ________________________________________

U rozhledny je parkoviště:

  • Přístup je po silnici č. 286 od Lomnice nad Popelkou – odbočka na Tábor před železničním přejezdem doprava;
  • nebo po silnici č. 286 od Jičína a Železnice – odbočka na Tábor za železničním přejezdem doleva.

Na Tábor je možno se dostat také hromadnou dopravou do zastávky Ploužnice a potom asi 1,5 km po červené turistické značce, a to:

  • Autobusem – linkou 670 501 Semily – Jičín;
  • Vlakem po trati 064 Libuň – Lomnice nad Popelkou nebo ze stanice Stará Paka (trať 046) s přestupem v Lomnici nad Popelkou.

Pro milovníky cykloturistiky je Tábor dostupný cyklostezkami č. 4017, 4171 a 4365.

______________________________________________________________________________

Sdílet tuto stránku