Stanovisko Českého mírového fóra k sestřelení ruského bojového letounu tureckou stíhačkou a k situaci v Sýrii 9.12.2015

1.Vyzýváme občany České republiky, vládu i prezidenta, jakož i všechny politické subjekty k jasnému oficiálnímu odmítnutí tohoto nedůstojného hazardu se světovým mírem, který opět předvádí tzv. transatlantické spojenectví. Účinný boj proti terorizmu je možný pouze ve spolupráci s Ruskou federací a syrskou vládou.

  1. Vyzýváme českou veřejnost, vládu i politické strany k aktivní podpoře tureckých demokratů, odborů, občanských hnutí a kritických žurnalistů, kteří kladou odpor totalizující islamizaci Turecka a kteří jsou vystaveni stále silnějším represím současného režimu.
  1. Vyzýváme adresáty naší výzvy, aby oficiálně vyjádřili hluboký respekt Syrské arabské armádě, která de facto bojuje i za nás. Doposud – ani čtrnáct dnů po události – tak oficiálně za naši zemi nikdo neučinil. Syrská armáda bojuje za svoji vlast proti vnější intervenci a za to jí patří uznání, respekt a čest.
  1. Vyzýváme prezidenta České republiky a členy vlády k aktivní diplomacii ve prospěch skutečného řešení syrské krize. Vyzýváme je k tomu, aby zaujali jasnou pozici v rámci NATO, EU a na mezinárodním poli (OSN). Politickou a diplomatickou podporu zaslouží také Ruská federace.

Sdílet tuto stránku